16-06-11

Hap-slik-weg

Ik ben altijd op zoek naar gewoonweg lekkere hapjes voor leuke feestjes. Om de een of andere reden vind ik zelf de hapjes vaak (samen met de begeleidende bubbels :-)) het meest memorabele element van een dinertje. Hieronder enkele tips om lekkere en leuke hapjes klaar te maken. Helaas ben ik meestal (althans in het verleden!) niet slim genoeg geweest om er dan ook een foto van te nemen. Wanneer ik in de toekomst een van deze (of meerdere) hapjes opnieuw maak, zal ik trachten eraan te denken er een foto van te maken en deze hieronder, of in een nieuwe post, plaatsen.

- Lekker én mooi: een aperitiefglaasje gevuld met blaadjes babyspinazie, stukjes gorgonzola, stukjes peer (besprenkeld met citroensap), stukjes walnoot en een dressing van balsamico, honing en olijfolie (samen te stellen naar smaak)

- Kruidige gehaktballetjes doen het ook altijd goed: een halve kilo gehakt mengen met een eitje en broodkruim, en daaronder een fijngesneden uitje en enkele teentjes look (vooraf aangestoofd in olijfolie) mengen, evenals flink wat munt en koriander, peper en zout én kaneel). Hier balletjes van maken en (al dan niet in bloem gewenteld) bakken in de pan, in boter. Lekker in combinatie met een zelfgemaakte yoghurtdip met komkommer, en pitabroodjes.

- Haring uit een bokaaltje doet misschien aan vroeger denken, maar is erg lekker in kleine stukjes gesneden, en gemengd met stukjes groene appel, zure room en peper en zout. Serveren in een aperitiefglaasje.

- Eveneens met groene appel, en ook erg lekker is onderstaande zalmmousse. Gewoon een pak gerookte zalm cutteren en mengen onder 250g (of naar believen) opgeklopte volle room. Afkruiden met peper en zout en in een aperitiefglaasje lepelen, waarin je reeds een laagje fijngesneden appeltjes (besprenkeld met citroensap) hebt aangebracht.

003.JPG

- Een stevig hapje: sneden ciabatta (reeds vooraf een beetje gegrild) met daarop een sneetje prosciutto, enkele flinterdunne plakjes peer en brokjes roquefort erbovenop. Deze broodjes nog even onder de grill en het resultaat is jummiejum!

- Wraps zijn altijd een goed idee, en zeker als aperitiefhapje! Ik knip ze met een schaar in vier (zodat je vier afgeronde driehoeken bekomt) en beleg ze dan volgens de inspiratie van het moment. Persoonlijke favoriet is wel die met mozarella, zongedroogde tomaten en rucola. Andere opties zijn kruidenkaas, zalm en ijsbergsla of gerookte kip, stukjes abrikozen en kruidenkaas,... Tip: niet te dik beleggen, want anders wordt het moeilijk om ze dicht te doen, laat staan op te eten. Achteraf hou ik de wrapjes dicht met een bamboe-prikkertje.

- Zongedroogde (of liever nog gemarineerde) tomaten vind ik zelf ontzettend lekker. Ze maken ook deel uit van een eenvoudige maar toch erg lekkere courgetteflan. Hiervoor snijd je een courgette en een aantal zongedroogde tomaten in kleine stukjes. Dan bak je (hoewel de spekjes niet echt essentieel zijn) 100 g spekjes aan in de pan (uiteraard zonder boter). Je maakt een mengsel van 8 eieren en 2 tot 3 dl room, aangevuld met een flinke hoeveelheid geraspte kaas (parmezaanse is het meest smaakvol). De groentjes en spekjes gaan in kleine ovenschaaltjes (of muffinvormpjes), die vooraf beboterd of geölied zijn, en daarover giet je het ei-room-kaasmengsel (dat je hebt afgekruid met peper en zout). De vormpjes kunnen zo'n dertig minuutjes in de oven, op 160 graden en als resultaat heb je superschattige courgetteflans.  

- TO BE CONTINUED!

12:55 Gepost door quiddie | Permalink | | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

lijken mij hele lekkere hapjes zal ze zaterdag al eens uitproberen kijk uit naar meer

Gepost door: sonja | 25-11-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.